сряда, 9 май 2012 г.

В една друга столица ... В едно друго време ...

В една друга столица ... В едно друго време ...
Още една голяяяяяяма почивка ...
Още един комплект 4 почивни дни ... И поредната проблемация от сорта:
Да резервираме или не? В Търново или къде? Петък, събота или съвсем НЕ?
Май не обичаме много, много да работим ние българите, но в крайна сметка в това ни е неустоимият чар, нали? И такаааааааа ... мечка страх, мен не страх: ще се впускам в приключението Централна Северна България (ама, хем северна, хем централна ... ;)!
Три дни, Три места + още 1, 2, прекалено натоварена програма и почти никакво време за ... сън!

ДЕН 1: Велико Търново


1. Самоводска чаршия – пропускам Къщата с маймунката и покрай нея се озовавам в едно друго време наистина: пране под прозорците, баби по терасите, инсталации по улиците и още много други неща бихте открили в тази малка, красива уличка добре скътана от моторизирани средства, защото те нямат място нито във времето й, нито в облика й!


2. Първият Парламент – прекрасна сграда по средата на нищото и повярвайте ми няма да й обърнете внимание, ако минете покрай нея и нямате гид, който да ви каже, че тя съществува.
3. Патриаршията – личният ми гид сподели, че не е вписана сред забележителностите незнайно защо? Въпреки внушителния си вид и прекрасния цвят е така зорко пазена от човешкия поглед чрез околните сгради, че едва ли ще може да й се полюбувате подобаващо в целия й блясък ... но това в никакъв случай не трябва да попречи да опитате!


4. Царевец – ще ви е нужно време не само, за да го обиколите, но и за да го усетите! По него има толкова много “обекти”, че в един момент ще им загубите бройката, но за това си има табели, нали ;)? Важно е да не пропуснете знамето и църквата, ей там, на върха! Личният ми фаворит обаче си остава една самотна кула с най-хубавия изглед към Янтра. :)

5. Два моста и две църкви – Трапезица може и да я пропуснете, заради разкопките там понастоящем, но тръгнете ли в посока на хълма, ще видите не по-малко хубави гледки! Първо е Църквата с прекрасен двор, пазеща мощите на велики владетели (ако я навестите по занек ще ви се отплати с най-меката и топла, възможна светлина! После по каменното мостче ще намерите още една улица избягала назад във времето и накрай нея ще ви чака втората църква, която все още търси посетители, които да научат как се влиза в нея! И така след кратка утешителна фотосесия се отправлявате по един дървен, съвсем разтропан мост към дълго желаната глътка почивка и блянуваната хапка ядене.
Вечерта може да си намерите за компания местен жител, ако имате готини приятели, като моите. :Р

ДЕН 2: Дряново и Трявна


1. Дряновски манастир – първият път казват не се повтаря ... като първото впечатление, първата среща, първата целувка ... макар, че трудно би се случило ще е хубаво да се видите с този манастир първо отвисоко! Слезете ли досами него не знам, какво би ви задържало там? За сметка на това нагоре по чукарите има много какво да се види!
2. пещера Бачо Киро – в нея трудно не се влиза, но не знам, как и след колко време ще искате да излезете? Маршрутите са 2: къс и не толкова къс – единият 30 минути другият 90! Преценете добре с какви хора сте се заобиколили преди да пристъпите вътре ... това ще е основен фактор в избора ви. Успех в намирането на съмишленици за дългия път. :)


3. Трявна – град, който ако не сте посетили просто ТРЯБВА възможно най-скоро да поправите тази грешка. Гарантирам ви, че ще пожелаете да се върнете там повторно! Мога само да загатна, че има от всичко по много: много музеи, много бижута, много приказливи хора, много спокойствие, много цветове, много красота ... много истински неща! Както каза един приятел: ако махнем моторизираните средства и дразнещите рекламни надписи ще се пренесем в едно отдавна забравено време на една отдавна отминала епоха!
Има някакъв странен център, с някак странна часовникова кула, странна църква и най-странния вид кафе, който съм пила някога – кафе на пясък! Типично в турски стил като кофеиновата напитка са и добавките към нея, баклава, кадаиф и бисквитена торта за малко домашен разкош. :) Докато съм жива ще искам да се връщам там ... и да живея на тревненско време! Може и казъслъка да изуча междувременно ...

ДЕН 3:


1. Етъра - тук и работилничките и хората с в изобилие, а ако всички търсят къде да си дянат коньовете на 4 колела, ще се видите в приключение с интересен завършек! След като подминете с лекота тези екстремности ще се озовете в българския вариант на селището на дядо Коледа, само че вместо джуджета ще имате занаятчии (някой от тях отдавна надвишили лимита за ръст наложен от професионалното поприще)! Тук е като коледен базар по никое време: ще искате да си взмете от всичко и за ядене, и за спомняне, вероятно и за пиене ... но не подминавайте симида и ореховките. ;)


2. връх Шипка – нещо, което ще завърши по перфектен начин вашето насред пролетно (ако е като моето) пътуване в миналото! Качете се на паметника ... Отидете на скалите ... Може и да разберете защо Аспарух още през далечната 861 е решил да се установи точно по нашите земи ...

ГОРЕЩИ ПРЕПОРЪКИ ОТ КУХНЯТА НА ИЗПАТИЛИТЕ:
1. Намерете си личен гид като моя. :) Най-готините възможни приятели!
2. Предвидете плажно масло и шапка/кърпа за глава в жегите на Царевец!
3. Ако сте си забравили алармата за работа включена станете рано и посрещнете зората!
4. Ако искате да научите що е то “казаслък” се отбийте в Даскаловата къща в Трявна!
5. Местните хора винаги са нестихващ извор на вдъхновение и полезна информация! Говорете си с тях на воля. :)
6. Ако сте жена не пропускайте да си вземете керамика или бижу от Трявна!

Може първият път никога да не се повтаря, но това със сигурност не пречи дори и да потретите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар