сряда, 3 август 2011 г.

Нашето Обединено Кралство: КК. :)

Здравейте отново! Горещо ми е и не мога да спя, затова … пиша.
Имате ли свободна петъчна вечер + събота и неделя?
Искате ли да видите противоречив монумент посред пътя?
Искате ли да сте далеч от жегата? Обичате ли цветните неща?
Най-важният въпрос – Обичате ли студа?
Хм, тогава следващите редове са за вас. :)



Този път ще пиша за един град, където зимата е 9 месеца. Нали знаете кой е любимия ден на британците? Да – точно така ДЕН – отговор за незапознатите: лятото. ;) Ако го улучите кога е – обадете се, моля! :) Ами преполагам, че може да се каже, че в България си имаме собствено Обединено Кралство. Сега ще разберете кое е то! Спираме @ две места: малко повече в едното и малко по-кратко в другото, но и двете са достатъчно загадъчни и любопитни.

1. Копривщица – тук може да откриете винаги нещо ново, колкото и пъти да отидете. Не мога да определя с точност, колко време ви трябва, за да я опознаете. Със сигурност, обаче, смея да твърдя, че местата за посещение нямат край. :) Истинско приключение е да отидете в градчето посред зима, както направихме ние: студът е безпощаден, къщите се размиват в снеговитата виелица и е трудно да откриете вашата си посока, но пък автообиколката подобрява навигационните способности на жените и калява шофьорските нерви, така че в крайна сметка и от нея полза има. ;) Нека да преминем към съществената част: Къде да се скриете от студа/жегата (буквално)?

ДЕН 1:

Къща-музей “Любен Каравелов” – ще ахнете сигурно като разберете, колко просторна е в сравнение с останалите. Ще може да се насладите на страхотна гледка от лятната веранда и ще откриете, какво общо имат колоезденето и печата на вестници!
Битов музей “Ослекова къща” – цяло чудо е как се е запазила на фона на разрухата, която цари около нея. Не съм много наясно, защо позволяваме да се случват такива неща? Губим ценно национално наследство, но уви някои неща се случват някак безпричинно понякога.
Къща-музей “Димчо Дебелянов” – следва най-чаровното и романтично попълнение. Любителите на поезията като мен няма да искат да си тръгнат, защото макар и на запис ще слушат произведения на големия творец и ще се потопят в личния му свят изцяло. :) Големият бонус обаче е ниският таван, който за първи път ми показа предимството да си миньонче. XD
Къща-музей “Тодор Каблешков” – истинската красота на това място се разкрива по залез. Вероятно вече е всеизвестно, че имам слабост към това явление, но ако погледнете снимките ми на монумента и пред портата ще разберете, какво имам в предвид. Търсете една синя камбанария за да е пълно удоволствието от гледката. ;)
Битов музей “Лютова къща” – овалните форми ще ви грабнат още от прага, а добре поддържаните цветове и музейна експозиция ще са прекрасно продължение на хубавото първо впечатление. Вече станахте ли разногледи? Аз дори съм забравила, колко бяха общо на брой къщите? 5 – 6? Значи и за вас е време за почивка. Тичкайте в най-близката кръчма и поръчвайте бира/вино в зависимост от случая и предпочитанията. :) Ще продължим утре.

ДЕН 2:

След като сме стоплили крайници под дебелите завивки и сме готови за нова, ударна, леденоветровита вълна се отправяме към последната дестинация в града.

Къща-музей “Георги Бенковски” – той като че ли се оказа най-големец! Къщата гледа всичко отвисоко и реално това е единственото отличително нещо за нея като цяло. Еднотипността в интериора обаче не пречи никак да си припомните, какво сте пропуснали да забележите вчера, така че дръжте очите отворени на 8 и отнесете няколко мислени фотоса със себе си докато качите снимките на компа.
И така дотук с цветната феерия и неспирните обиколки в историческо минало време.

2. Клисура – града изглежда някак неестествено спокоен и заспал на фона на туризмонаплива в Копривщица. Тази доста подценявана за посещение дестинация може да открие пред вас неочаквани хоризонти: прилично кафене, прекрасен музей, спонтанна възстановка или продухваща гледка от скута на Боримечката (сливенският вятър ряпа да яде).
Исторически музей – тук ще усетите как е обявено Априлското възстание и ще си припомните, каква е силата на българския дух! Ако около вас щъкат деца в носии преживяването ще е особено колоритно и ще има много за документиране в харддиска. :)

ГОРЕЩИ ПРЕПОРЪКИ ОТ КУХНЯТА НА ИЗПАТИЛИТЕ:
1. Не пропускайте монументите на върха: Бенковски и Боримечката (ние за малко да пропуснем единия)!
2. Сложете някой друг чифт кюлоти в багажа, че не се знае, какво време ще сварите.
3. Ако тръгнете в един от последните мрачни и студени дни задължително ще ви застигне последния за сезона сняг (както в нашия случай), така че подгответе веригите.
4. Ако обмисляте палаткуване в района се простете с уютната жълта стая в къщата зад ъгъла. Ще научите песента “Земи огин, запали меееееееееее”, обаче. ;)
5. Оф, добре де за залеза пак иде реч – ако си тръгнете привечер към София определено няма да съжалявате. ;)
6. Оглеждайте се за един много, ама много висок комин по пътя. Коминочистачът едва ли ще е около него, за да го докопате, но гледката си заслужава особено вечер. :)
7. Не е нужно да спирате, за да видите главата на Левски върху ... дори не мога точно да го оприлича – според скромното ми лично мнение от прозореца на колата е предостатъчно.

Вледенено ваша:
S&M ©

Няма коментари:

Публикуване на коментар