четвъртък, 23 юни 2011 г.

Лятно приключение с исторически елементи.

Лятно приключение с исторически елементи или разходка в Ловешко за по-кратко!
Така мога да обобщя, какво ще ви се случи ако поемете по този маршрут.
Дните са 3, а местата 12. Дам, много ходене беше! :)

Тръгването от София е желателно да стане възможно най-рано в петък, ако трябва си вземете отпуск, за да се организирате и подготвите багажа, но ви препоръчвам да е предиобяд. Имате няколко часа до Ловеч все пак! :)

ДЕН 1:
Първа спирка: село Сливек, Ловешко. Първа препоръка, която давам като отявлена туристка е – резервирайте място за преспиване в околността, а не в града! Доверете ми се и ще се натъкнете на съвсем неочаквани резултати, като хотел с басейн и орхидеи!!!

ЛОВЕЧ

1. Мост на Кольо Фичето. Първото нещо, което ще ви залее е любопитството да надникнете вътре, защото е закрит, но който е ходил знае, какво има в него! Подберете добре откъде да му се насладите, защото сградите наоколо скриват голяма част от него.
2. Квартал “Вароша”. Именно, за да оценим красотата се отправяме нагоре! Калдъръм, добре запазени стари къщи, повечето от които обитаеми (явно това е тайната на успеха). Не трябва много повече, за да се почувства човек като у дома и горд, че е българин. :)
3. Средновековна крепост “Хисаря”. Препоръчвам ви я по залез слънце, не само фотосите ще са прекрасни, но и гледката ще е повече от романтична. Посреща ви огромен каменен Левски и след това може да се насладите на една от най-добре запазените крепости, които съм виждала в България досега!

ДЕН 2:

4. Етнографски музей. Разположен в началото на стария квартал е много удобна начална спирка за стартиране на обиколката из града. Състои се от 2 къщи. Гидът е уникален, а експозицията много интересна. Дотук ще замълча, за да проверите сами, за какво говоря. :)
5. Исторически музей “Васил Левски”. Тук всичко историческо е свързано с Апостола. Не знаех, че в България има восъчни фигури, докато не посетих този музей! Ако искате да си направите снимка с Левски това е мястото. :)
6. Зоопарк. Ако сте любител на големите котки като мен вероятно ще харесате много леопарда Алонсо – прекрасен е! <3 Има и много други любопитни видове – не случайно това е един от най-големите ни зоопаркове. Намира се в парка “Стареш” над града.

КЪКРИНА
7. Къкринско ханче. Изцяло е реставрирано. По-голямо е от оригиналното, но то е било наистина много малко! Тук е запазен единственият свидетел на залавянето на Левски. За да видите кой е той се разходете до там. Уредничката е много словоохотлива и с радост ще ви разкаже историята и ще отговори на всичките ви въпроси.

ДЕВЕТАКИ
8. Деветашка пещера. Хм, нямам думи да опиша какво ще видите след като направите “голямото слизане” (да, пригответе се и за “голямото качване”!). Пещерата е в дере. Сводовете са на 60 м височина и с 7 големи процепа в тях. Има вода и прилепи (които не видях). Има и полегата пътека до входа, но не я знаехме!!! Молбата ми е да спазвате периода, когато пещерата е отворена за туристи – месеците юни и юли достъпа е забранен!!! Цялото Деветашко плато е прекрасно. :)

КРУШУНА
9. Крушунски водопади (Екопътека “Маарата”). Тук спирка почивка за малко хранително подкрепление няма да ви се отрази зле. Местните са се погрижили за това като са направили няколко своеобразни заведения предлагащи скара и салати, а ние и не търсехме нещо повече при цялото това обикаляне. След отдих време може заслужено да се отправите на поход из дебрите на екопътеката!
Не след дълго ще се озовете пред самите водопади. Ще ви посрещнат невероятните ледени води, които са от тюркоазено синьо до нефритено зелено. Макар, че целия път е само нагоре не усетихме капка умора. Много хора бивакуват тук или се къпят в ледените води, което прави снимането трудно, но може да се уредите с добри кадри, ако отидете късно следобяд или рано сутрин.

ДЕН 3:

ПЛЕВЕН
10. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Има само 2 в света. Тук се влиза на всеки кръгъл час. Плаща се и беседата и снимането, но си струва всеки даден лев! Мястото е създадено и поддържано с много отдаденост към града и единственото, което може да ви смути е голямото петно на фасадата, което дори не знам, дали още съществува. Гидовете са много услужливи, затова пак моля не злоупотребявайте с правилата и търпението им!!!
11. Парк “Кайлъка”. Програмата е свободна. Очакват ви интересни заведения, много алеи с дървени скулптури и дори летен театър. Мен лично най-много ми допадна часовниковата кула до езерото. Беше освежаващо интересна! Това е вашето място за почивка и приятна разходка.
12. Крепост “Строгозия”. Вдъхновени от ловешката такава се устремихме да видим и плевенската, но уви, тя се оказа не така добре запазена. Въпреки всичко единствената ми препоръка е да я посетите в хладно време. В пек, както се получи при нас не е много удачно.

Като заключение само бих добавила, че всичко е страшно достъпно, защото навсякъде с изключение на Ловеч не срещнахме проблеми с паркирането или намирането на обектите, които си бяхме набелязали!
Ще ви спестя всички гръмки описания с исторически факти и статистически данни, защото има кой да ви ги каже и как да ги научите. ;) Затова от мен и занапред ще получавате предимно интересното, на което съм попаднала и чувствата, които съм изпитала по време на пътуването! Enjoy and keep on moving!

Няма коментари:

Публикуване на коментар