понеделник, 4 юли 2011 г.

На север към безкрая ...

На север към безкрая ...


(Моля, пуснете видеото докато четете!)

Лято е ... време за почивка, за по-силна връзка със себе си, за забавление и не на последно място за новооткривателство. Макар, че ми се случи миналото лято това приключение все още образите са пред очите ми като непреходни картини!

Много ли(ри)чна станах нещо! Та да си дойдем на думата - къде искам да ви заведа? Всеки знае, че има още много закътани места из нашата малка родина, но точно сега не е време за тях! Ще ви разкажа за до болка познатите прекрасности на север – там, където и скалите говорят ...

Маршрута е трудневен (държа на “у”-то!) така, че определено се пригответе за дълъг път! С всичките му там приспособления (огромен куфат с много ненужни дрехи, принадлежности от първа необходимост и тем подобни). Спирките са 4, а времетраенето зависи от вас.

ДЕН 1:
1. Аладжа Манастир
– дам, този до Варна, където няма монаси, но има много, какво да се види. Ако не ви е страх от мъртъвци и нощни прожекции дори може да се престрашите да видите катакомбите и вечерните екранизации на скалите (дано все още ги има!). Светлинното шоу може да дойде на някой малко в повече, но всичко е въпрос на вкус, както казва кучето (макар, че и котките го могат онова във вица!).

ДЕН 2:
2. Нос “Калиакра”
– ех, това е място за залези, изгреви и всичко друго помежду тях! Все още не мога да се оттърся от емоциите, които ми предаде това кътче. Благодаря и на хубавата компания за което (задължителен елемент от посещението)! Няма да ви разказвам историята, защото може да си я прочетете, но ще ви споделя, че ако обичате безбрежието и необятността това е вашето място. Окото не може да обхване цялата красота събрана в тези скали! Любов от пръв поглед, ако не вярвате в нея отидете тук и ще ви се случи!
Ох, айде стига с тези ли(ри)чни отклонения и нека ви кажа няколко интересни факта за това място – било е и май още е функционираща военна база. Има арка до която не можах да стигна, но се надявам вие да успеете! И не на последно място отидете там рано сутрин, ама много рано, като за посрещане на July Morning - като отидете гледайте на изток и ще разберете защо! За скрития коз на района следва продължение сега ...



3. Плаж Бо(а)лата
- само на 2 километра от Нос Калиакра ще попаднете на едно райско кътче, което обаче трудно се открива, защото няма никакви табели и ако не сте ходили задължително попитайте някой за него. Тук спокойствието и безвремието са се спотаили и ви чакат да ги намерите! Няма особено много места, където да хапнете или да се разхладите освен в морето, но хладилната чанта и предвидливото гадже винаги знаят, какво е нужно за едно прекрасно изкарване без излишни екстри! Тук вече е време за залез и нещо повече ... ;)


ДЕН 3:
4. Балчик –
Ако още не сте посетили българския Hollywood поправете тази грешка, моля! Why Hollywood - ли чух? Ми, огледайте се на високо покрай града, там на скалите и ще разберете! Може да намерите трудно паркоместа в ниското, но това не пречи да се спуснете от високо през града и да му се насладите (въпреки лошите пътни условия си заслужава!). Градския парк ще ви скрие от жегата, ако имате нужда и ще ви отведе много близо до Двореца, за който наистина нямам думи. Само ще изкоментирам, че има за какво Софийският Университет да държи на него като собственост, макар и неизползваема! Тук ще бъдете новооткриватели в най-чистия смисъл на думата, защото растителните видове изобилстват по всяко време на годината! Е, животни няма, но ние и без това си живеем в зоопарк постоянно така, че те няма да ви липсват - ама никак!


И като за завършек:
МОИТЕ ГОРЕЩИ ПРЕПОРЪКИ ОТ КУХНЯТА НА ИЗПАТИЛИТЕ:
1. Крийте се, ако решите да ползвате палатка на Боалата. ;)
2. Посетете село Българево и похапнете в кръчмето нейде там ... по пътя!
3. За цел номер 1 и 2 ви трябват местни екскурзоводи, които да ви напътстват и да придадат цвят на компанията (предполагам, че ще са с една идея по-тъмни от вас).
4. Не ходете с токчета в Балчик (дори и мъжете!), ‘щото после ще трябва масаж на краката, а ако няма кой да ви направи ще е малко финансово тегавина. :(
5. Може да посетите още местни атракции като Делфинариум, ФК или просто една мидена ферма (за справка село Дълбока!). Разбира се, че всички ми ти допълнения са по желание на клиента ама хич не са за пропускане!

Айде лек път и умната във времето между залеза и изгрева! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар