петък, 22 юли 2011 г.

Обратно към Средните Векове ...

Какъв ден е днес? Много прост отговор: 22.07.2011. Ден като тези, които прекарах в магията на местата, за които ще разкажа сега. Ще има малко мрак, ще има малко дъжд (добре де – ръмеж!), ще има малко тъга, но преди всичко ще е много приключенско. :)
Спирките ще бъдат 3, а местата по обичайному прекалено много! (няма да отчитам, колко още не видяхме!!!) На нас 2 дни ни бяха твърде малко.

Иска ви се да забравите София, да сте далеч от нея, да се загубите сред безброй скали, да се возите на детско влакче, да ви хапят комарчета край Дунава – добре тогава четете нататък ...



1. Белоградчик – Защо не знаехме за това място преди големия бум на Новите Чудеса на Света? Не съм наясно кой го е пазил от нас толкова зорко, но ако още не сте били там трябва да си прегледате графика за свободни дни и ... оттук натам сте вие! Опитах да се информирам за града преди да отидем, но нищо от прочетеното не ме подготви за това, което открих там. Направо загубих ума и дума ... чудех се накъде да гледам, кое по напред да снимам и в коя посока да поема. Искаше ми се да се разделя на няколко части, но нали сме ограничени откъм крайници ние хората не може повече от 4, ‘щото и фотоапарата иска някои да му натиска копчето. :( Та примирих се с единственото си тяло и те така. Настанихме се и започнахме предвечерната проверка на геройски оцелелите след няколкочасовия път и се отправихме на градоизследване:
Исторически музей – първо ме посрещна един гол шонгъл (охлювче без черупка), както казваше прабаба, но после открихме и истинските уредници на музея и започнахме обиколката си. Освен интресните и фотогенични експонати много обичам сладкодумните хора, а нашата домакиня се оказа точно такава. Разказа ни красивата история за розата на Айшето и ние останахме повече от доволни от посещението и гостоприемството.
Крепост “Калето” – Тя се криеше първоначално, но ние бързо я локализирахме и вече нямаше изпускане от поглед!!! Притежава едно особено очарование, което не бях срещала досега. Нали знаете как във приказките все ходят през 9 планини в десета и т.н. Е, тук е на плочи – само 3 са, но като се качиш най-горе ... тогава не ти се иска да слизаш, а само да гледаш. Една безкрайна приказка ... и накрая заваля дъжд, за да се израдваме максимално.

На другия ден вече имахме нови дестинации в програмата, които се оказаха не по-малко интересни.

2. Пещера “Магурата” –
не бях влизала в пещера от дете ... какъв страх брах в началото не е истина! Хлъзгаво, мрачно, непознато! Но после – веднъж като свикнеш с тъмното и като си обул планинските си обувки няма никакъв проблем. Нали знаете вица за българите в Египет, които посетили пирамидите! Тук може да го видите приложен наяве в България. Не знам, какво пречат толкова скалните образувания вътре, но сякаш сме се стремели да ги унищожим по неразбираеми за мен причини. :? В този ред на мисли се радвам, че най-красивата част от пещерата е затворена ... истината също така е, че никой не го е грижа и хората влизат вътре без придружител и надзор. Не ме разбирайте погрешно – пещерата е чудесна – просто хората, които я посещават не са ...! Накрая едно детско влакче сякаш взето току що от лунапарка ще ви отведе обратно в реалността. И пак дойде дъджа ...

3. Видин – признавам си, че посетих града малко поядосана след драсканиците в Магурата, но тук се зарадвах на нещо добре съхранено (поддържано и реставрирано):
Крепост “Баба Вида” – музеят в двора на първото ниво предлага много атракции от яздене на застопорен кон до разпънат скелет. :Х На мен като, че ли горното ниво ми допадна, ‘щото нали се разбираме с високото. 8D Гледката оттам е невероятна и предлага много различни ракурси към околността: може да обхванете вътрешния двор, Дунав, града, парка около крепостта ... ако има човек време и да документира всичко това няма да е зле. :) Изобщо Видин опроверга тезата, че трябва да посетиш едно място само веднъж, за да му се насладиш. Посетихме парка и Кръстатата Казарма, видяхме малко от центъра и се кротнахме. Разбира се, сега дойде момента колите да ни изиграят номер и да им обернем и на тях малко внимание. :D

ГОРЕЩИ ПРЕПОРЪКИ ОТ КУХНЯТА НА ИЗПАТИЛИТЕ:

1. За миг не забравяйте за колата, защото тя ще напомни за себе си! :)
2. Подберете добре мястото, където да отседнете. Снимките не са това, което са! :(
3. Във Видин посред лято е препоръчително да имате противобуболечкови препарати.
4. Внимавайте с необезопасени извисени неща: скали, стълби, прогнили платформи и т.н.
5. Не пропускайте да видите Рабишкото езеро, което ще ви изплакне очите след като посетите Магурата.
6. Посетете скалите в парка на Белоградчик, защото отдалеч не са толкова интересни.
7. Моля, не забравяйте да ме опровергаете за хората посещаващи нашите пещери!!! Много ще ви обичам за което. <3

Искрено ваша:
S&M ©

Няма коментари:

Публикуване на коментар